Glas actueel 17/6/2014Print
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas op .
In het kader van kostprijsefficiëntie en de duurzaamheidsgedachte proberen telers hun energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. Dat heeft een grote impact op het kasklimaat. Hoewel het aanhouden van lagere temperaturen en een hogere luchtvochtigheid tijdens de nacht bij tomaat niet noodzakelijk een negatief effect op de productie of kwaliteit hoeft te hebben, kan dat wel specifieke ziekten in de hand werken. In het bijzonder ziekten waar we lang van waren verlost, zoals Phytophthora en Cladosporium, steken nu af en toe opnieuw de kop op. Tijdens het scouten in onze energieproef bij tomaat vonden we die laatste vorige week terug. Omdat dergelijke ziekten de voorbije decennia in verwarmde tomatenserres effectief onder controle konden worden gehouden met de klimaatsturing of met resistente rassen, zijn ze weinig bekend. We lichten daarom de infectieomstandigheden en controlestrategieën toe, zodat de ziekten snel kunnen worden herkend en er tijdig kan worden ingegrepen.
Lees hier verder als abonnee.