Glas actueel 4/1/2013Print

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Glas en getagd , op .

Paprikasnuitkevers gesignaleerd bij onze noorderburen

In Nederland is in 2012 de paprikasnuitkever gevonden, de Anthonomus eugenii ook wel de pepper weevil genoemd. De kever staat op de Europese lijst van de quarantaine-organismen en daardoor is iedere EU-lidstaat verplicht introductie en verspreiding van dit insect tegen te gaan. De eerste vondst dateert van vorige zomer bij twee Nederlandse naburige bedrijven. Ondanks alle getroffen maatregelen bij onze noorderburen was er ook een vondst eind augustus en nog een eind oktober. Hieruit kunnen we besluiten dat deze kever zich niet gemakkelijk laat uitroeien. Vermits sommige Belgische tuinders een Nederlands opkweekbedrijf kiezen (mogelijk met een productiegebied in het Westland) vinden we het als proefstation onze taak om zoveel mogelijk informatie over dit insect te verspreiden.

Levenscyclus

De ovale eitjes zijn eerst wit, nadien geel en maar een halve millimeter lang. Het vrouwtje legt haar eitjes bij voorkeur in kleine pas gezette vruchtjes die nog aan de plant hangen. In tweede instantie legt ze haar eitjes in afgevallen vruchten of bloemknoppen. De larve groeit in de vrucht, is hoofdzakelijk wit en doorloopt drie larvestadia. Na het derde stadium volgt de verpopping. Eens de pop een volwassen snuitkever (2 tot 3,5 mm lang, 1,5 tot 1,8 mm breed) is geworden, boort deze een gaatje door de vruchtwand en komt zo naar buiten. De mannelijke volwassen kevers produceren een feromoon dat beide geslachten aantrekt. Het bevruchte vrouwtje legt ongeveer 340 eitjes in één maand tijd. Bij warm weer duurt de levenscyclus twee weken. Volgens de literatuur komen zes tot acht levenscycli per jaar voor (in een buitenteelt).

Waardplant

De paprikasnuitkever komt niet alleen op het paprikagewas voor maar op alle nachtschadigen, dus ook op tomaat en meerdere onkruiden.

Scouting

Bij de wekelijkse scouting is het belangrijk om voedingsstippen/eilegplaatsen te detecteren. Dit zijn kleine ronde gaatjes die in het blad, in de bloemblaadjes, op de bloemknop en in de vrucht kunnen voorkomen en ook bruine vlekjes op vruchten. Je kan gele lijmplaten ophangen in het gewas (ter hoogte van de kop van de plant) en er zijn ook feromoonvallen verkrijgbaar bij leveranciers van biologische bestrijdingsproducten.

Bestrijding

Alleen de volwassen exemplaren zijn te bestrijden vermits het ei, de larvestadia en de pop zich in de vrucht bevinden. Daarom is scouting dus zeer belangrijk. Op de website van het proefstation (www.proefstation.be) kan je een informatiefolder donwloaden met meer gegevens. Bij vragen kan je steeds iemand van het proefstation contacteren.

Lees hier verder als abonnee.