Witloof actueel 7/10/2019Print

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Witloof op .

Het is belangrijk dat je de witloofwortels op het juiste tijdstip rooit. Voor een goede forcerie, heb je een voldoende afgerijpte wortel nodig. Onrijpe wortels blijven eerder vegetatief groeien, omdat de wortel zich nog in het eerste groeijaar bevindt. Dat geeft losse kroppen die zowel kwantitatief als kwalitatief niet voldoen. Het drogestofgehalte (> 24% of > 35 gram), het vers wortelgewicht, de stikstofinhoud en het nitraatgehalte bepalen de rijpheid van een witloofwortel. Bij voorkeur heeft de wortel een gewicht boven 150 gram met meer dan 0,6% stikstof. Naarmate witloofwortels afrijpen, daalt het nitraatgehalte. Bij de vroege wortels hebben we begin oktober normaal gezien nog 20 tot 40 ppm nitraat in de wortel. Wortels met een hoger nitraatgehalte bewaar je na de rooi best een langere tijd in de frigo om ze verder te doen afrijpen, op voorwaarde dat ze aan de andere rijpheidscriteria voldoen.

Lees hier verder als abonnee.