Vollegrond actueel 12/2/2013Print
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .
Op prei die niet werd afgedekt, is er vorstschade te zien. Veel hangt af van het ras en vooral ook van de rijpheid en de gezondheid van het gewas vóór de vorst. Zwaardere, rijpe prei is over het algemeen veel gevoeliger voor vorst dan jongere prei. Prei die gezond de winter inging vertoont ook minder vorstschade dan een gewas dat al verzwakt was.
De sneeuw heeft dit jaar een belangrijke rol gespeeld. Sneeuw zorgt voor een isolerende laag op de prei en de bodem waardoor de bodem weinig of niet bevroor. Door deze sneeuwlaag op de bodem kon de warmte van de bodem niet meer worden afgegeven aan de lucht waardoor de temperatuur’s nachts diep wegzakte bij een open hemel. Deze zeer lage nachttemperaturen zorgden er voor dat de bladeren boven deze sneeuwlaag konden bevriezen. Niet afgedekte percelen hebben dan ook vaak witte bladeren en/of rotte harten. Afdekken gaf overal de beste resultaten wanneer er vroeg werd afgedekt. Door de sneeuw bovenop de afdekking werd de prei gedreven, maar de bladeren zijn erg weinig gekraakt. De prei kon zich ook behoorlijk herstellen de eerste warmere dagen na de vorst. De prei die pas de dinsdag net na de tweede sneeuwval werd afgedekt, vertoont vooral veel rotte harten. De preibladeren zijn wel veel gezonder en niet witgetrokken zoals bij de prei die niet werd afgedekt.
KnolselderKnolselder die nog niet geoogst was moest zeker afgedekt worden om weinig of geen schade te ondervinden van de vorst. Voorlopig blijft het op veel plaatsen nog veel te nat om de knolselder te gaan rooien. Er kan dan ook nog geen inschatting gemaakt worden van de vorstschade aan de knolselder.
SpruitkoolWinterrassen van spruitkool kunnen over het algemeen redelijk tegen de vorst. Toch kon er grote vorstschade worden vastgesteld in de rassenproef spruitkool. Veel spruitjes zijn glazig geworden of beginnen te rotten.
Auteurs: B. Declercq & D. Callens (Inagro)
Lees hier verder als abonnee.