Witloof actueel 14/12/2015Print

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Witloof op .

Verschillende telers hebben problemen met Sclerotinia gesignaleerd. Sclerotinia tast de wortels aan vanuit de grond. Bij de rooi kunnen de geïnfecteerde wortels nog intact zijn en zo komen ze dus samen met de gezonde wortels in de koelcel terecht en later in de forcerie, waar ze veel schade kunnen aanrichten. Koele, vochtige omstandigheden bevorderen de infectie, net zoals mechanische beschadiging, bevriezing of uitdroging van de wortels. Groei van de schimmel is mogelijk tussen 0 en 25°C en de schimmel kan zich ook tijdens de bewaring in de koelcel verder ontwikkelen. Tijdens de rooi was het relatief warm, waardoor de wortels ook warm de loods binnenkwamen. Bij dergelijke temperaturen is het van belang de wortels snel te verwerken (sorteren, behandelen, palloxen vullen) en in de frigo te brengen. Dat is een eerste vereiste om met een goede bewaring te kunnen starten en de ontwikkeling van Sclerotinia tegen te gaan. Ook de inkoeling moet je goed opvolgen (zie Bewaring witloofwortels).

Lees hier verder als abonnee.