Kleinfruit actueel 12/2/2013Print

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Kleinfruit op .

Aardbeien onder glas Doorteelten

In de week van 11 februari (week 7) zal men in vele afdelingen gestart zijn met stoken en belichten. Op de meeste plaatsen had men dan 500 uren koude onder 7°C gevangen of meer. Dit is het makkelijkst meetbaar via de klimaatcomputer (grafieken, tabellen). Het bepalen van het aantal koudepunten via het koudemodel is ietwat moeilijker, aangezien je daarbij van elk uur de temperatuur nodig hebt. We hebben de ervaring dat vanaf 500 koude-uren onder 7°C de strekking redelijk vlot verloopt. Meer koude is natuurlijk beter en zal een nog betere strekking en zetting geven, maar dan geeft men meestal wel wat toe aan vroegheid. De telers die met lichte stookolie verwarmen, starten meestal pas na 15 februari en hanteren een matiger stookregime. Zij zullen iets minder vroeg oogsten maar hebben doorgaans een betere zetting. Het is belangrijk ongeveer te weten hoeveel koude de planten hebben ondergaan. De belichtingsduur hangt daar immers sterk van af. In de koude serres die eind juli-begin augustus werden geplant is er genoeg koude gevangen. Daar zal er dit jaar wellicht niet moeten worden belicht of hoogstens enkele weken. Bij het starten van de stook wordt er ook gestart met het knippen van het oude blad en met het belichten, van zonsondergang tot zonsopgang. Met gloeilampen, halogeenlampen en LEDs wordt meestal cyclisch belicht (soms continu), met spaarlampen altijd continu. Wij raden aan om te belichten ongeacht het lichtniveau overdag. Soms wordt beweerd dat belichten geen zin zou hebben na een donkere dag, maar daar zijn geen resultaten van bekend. Belicht men toch niet na donkere dagen, dan zal men sowieso een aantal dagen langer moeten belichten. Zoals we in vorige actueel hebben vermeld, is het zeer belangrijk om de weken na het bladknippen nog zeer voorzichtig om te springen met water. We zien inderdaad vele droge bakken/potten, maar tegen dat men die nat heeft gekregen, heeft men de andere, vochtige bakken al van de wortel gegoten, met gegarandeerd roodwortelrot tot gevolg. Er is maar één manier om de droge bakken/potten vochtig te krijgen en dat is door manueel bij te sturen. Dat is absoluut de moeite waard en het vraagt niet eens zo ontzettend veel werk. Na het bevochtigen kan je dan een Paraatbehandeling uitvoeren, liefst in combinatie met Fenomenal. Eén tot twee weken na het starten voer je best een behandeling uit tegen bladluizen, witte vlieg en spint.

Clery

Clery staat nu volop in bloei en de belichting is overal al een tijdje geleden uitgezet. Men kan nu nog snelheid maken door een hogere nanacht te hanteren, maar tegen het uitdikken van de vruchten moet men wat minderen. Zorg er vooral voor dat de bloemen en het gewas tegen de middag droog zijn door te stoken en te luchten. Laat desnoods het energiescherm in pakket bij echt zacht en vochtig weer, of trek het enkele uren vroeger open. Zorg voor voldoende bestuivers en behandel bij zacht en vochtig weer tegen vrucht- en koprot. De allervroegste aardbeien zullen ook nu tegen 25 februari worden geoogst, maar dat zijn dan vruchten geteeld onder assimilatiebelichting.

Sonata

Ook bij alle Sonata-teelten is de bloei nu gestart. De belichting wordt uitgezet als het gewas lang genoeg is (ongeveer 20 cm). Bij Sonata moet je wel met een wat hogere EC werken. Streef naar een drain-EC van iets boven 1,5. Bij Clery ligt deze er best iets onder. Sonata is minder gevoelig voor koprot en broeikoppen dan Clery en heeft een makkelijkere zetting, maar zorg ook hier dat het vocht niet te hoog oploopt. Een plant groeit het hardst bij een vochtdeficit van 5-7 g/m³. Streef ook naar voldoende hoge CO2-gehaltes, afhankelijk van de vegetativiteit/generativiteit van de plant. Volg de klimaatgegevens en meetwaarden in de serres goed op en pas de luchting, het stookregime en de scherming regelmatig aan; dit wil zeggen dagelijks terugkoppelen! Hetzelfde geldt voor de watergift. Ga niet alleen uit van drainpercentages, maar kijk ook naar de wortelvorming en het substraat. Vooral bij grote, hoge bakken zit er vaak veel makkelijk opneembaar water onderin. Teel niet te nat, laat de plant wortels maken.

Aardbeien onder plastic

Ook in week 7 liggen de planten overal nog op de grond. Pas in de tweede helft van februari zal er beslist worden of de bakken omhoog gaan of niet. Op de meeste plaatsen werden de nieuwe plantingen al uitgevoerd, maar ook deze staan nog op de grond, afgedekt met een agryldoek. Begin maart worden ze dan meestal op de goten gezet. Het is belangrijk de druppelleidingen goed te spoelen vooraleer ze in het substraat worden gestoken. Door de vorst kan er veel vuil losgekomen zijn in de leidingen of zijn er leidingen stukgevroren en is er zand in terechtgekomen. Draai eerst de doppen van de leidingen en spoel vervolgens goed. Soms is het goed om de leidingen eens te laten vacuümzuigen. Ook dan is goed naspoelen de boodschap. Geef ook hier niet te veel water ineens; geef enkele korte beurten van 1,5 minuut en stuur de te droge bakken ook hier manueel bij. In koude tunnels is de druk van roodwortelrot nog veel groter dan in serres. Deze schimmel is het actiefst bij temperaturen rond 6-7°C!

Auteurs: D. Vinckx, N. Druyts, K. Lavrysen & D. Vermeiren (PCH)

Lees hier verder als abonnee.