Vollegrond actueel 1/7/2013Print

Dit bericht werd geplaatst in Actueel, Vollegrond op .

Achter op schema

Door het koude voorjaar zijn alle groenten één tot twee weken achter op schema. Voor sommige telers zal het puzzelen worden om alles geplant te krijgen. Ook de meeste preiplanten zijn een week later dan voorzien. De omstandigheden zijn meestal goed om te kunnen planten. Door het koude weer verloopt ook de opbouw van de tripspopulatie langzaam. Tijdig starten met het behandelen van trips kan veel onheil later in het seizoen voorkomen. Wees ook alert voor roest op zomerprei.

Bloemkool en broccoli

Het is een lastige karwei om bloemkool te irrigeren. Op veel plaatsen heeft het onvoldoende geregend waardoor er moet worden bijberegend. Op andere plaatsen heeft het wel voldoende geregend (30 à 40 liter).

Houtduivenschade bij bloemkool tweede vrucht

Bij de tweede vrucht bloemkool is er opnieuw pikschade door houtduiven vast te stellen. Naast de inzet van diverse vogelafweermiddelen kan men bij aanhoudende schade door houtduif ook gebruik maken van bijzondere bejaging door de jachtrechthouder. Aanvraagformulieren hiervoor zijn onder meer beschikbaar op www.inagro.be onder de rubriek vollegrondsgroenten en bij www.bosengroen.be onder het thema wildbeheer, rubriek bijzondere jacht. Deze goedkeuring voor bijzondere bejaging geldt voor een periode van drie maanden en kan voor meerdere percelen tegelijk worden aangevraagd. Heel wat telers schakelen over op vogelafweernetten. Deze blijven gedurende de hele teelt op het gewas liggen.

Spruitkool

Halverwege juni werden er veel koolmotrupsen waargenomen. Deze konden samen met de koolvliegen in één bespuiting worden bestreden. Momenteel worden weer minder koolvliegen en rupsen geteld. In de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen komen al het hele seizoen veel slakken voor. Wanneer er nog geen schade in het veld wordt vastgesteld, kan het volstaan om alleen de randen van het veld te behandelen.

Wortelen

Controleer je wortelgewas kort na opkomst regelmatig op de aanwezigheid van bladluizen. De meest voorkomende bladluis in wortelen, de zevenbladluis, overwintert op wilgen of op overblijvende waardplanten en migreert in mei-juni naar onder andere wortelen en knolselder. De zevenbladluis kan zich op alle plaatsen in het wortelloof bevinden, maar vooral bij de hoofdnerf. Vooral in droge jaren veroorzaken deze bladluizen zuigschade met vergeling en bladkrulling tot gevolg. De zevenbladluis is ook een verspreider van virusziekten. Wortelvliegen worden er op dit ogenblik niet zoveel waargenomen. Er wordt een tweede vlucht verwacht in juli-augustus.

Je kan de wortelvliegen op je veld opvolgen door middel van gele vangplaten.

Auteur: B. Declercq (Inagro)

Lees hier verder als abonnee.